GOD OF WAR III:REVIEW

Η ιστορία του παιχνιδιού μας είναι γνωστή από τη στιγμή που ολοκληρώσαμε το God of War II. Το GoWIII ξεκινάει ακριβώς εκεί που τελειώνει ο προκάτοχός του, με τον Kratos να ανεβαίνει στον Όλυμπο με την βοήθεια των Τιτάνων. Ο στόχος του απλός: να καθαρίσει τον Δία και γενικώς τους ολύμπιους θεούς, προκειμένου να πάρει επιτέλους την εκδίκηση που αναζητεί εδώ και χρόνια. Επειδή όμως σε αυτές τις περιπτώσεις πάντα κάτι πάει στραβά, και ενώ πλησιάζει προς τον στόχο του, προδίδεται από την Γαία, με συνέπεια να πέσει από τον Όλυμπο και… φτου κι απ’ την αρχή! Απλά τώρα γνωρίζει πως οι συμμαχίες δεν έχουν κανένα νόημα. Από εδώ και πέρα, όποιος του στέκεται εμπόδιο, είτε αυτός είναι θεός, είτε Τιτάνας, θα πεθάνει.Εδώ είμαστε λοιπόν, με το God of War III ανά χείρας. Μία από τις πιο επικές τριλογίες στην ιστορία των video games, κλείνει στο σύστημα που κατά πολλούς έπρεπε να είχε συνεχιστεί πριν τρία χρόνια. Δεν πειράζει όμως, περασμένα ξεχασμένα. Φέρτε στο μυαλό σας την στιγμή που αποφασίσατε να αποκτήσετε το PS3 και ταυτόχρονα θα θυμηθείτε ότι ένας από τους λόγους που σας ώθησαν στην αγορά της κονσόλας ήταν η τεράστια επιθυμία να παίξετε το “next-gen” God of War. Τα χρόνια πέρασαν και επιτέλους το God of War III είναι εδώ, συνοδευόμενο από τρελό hype. Ανταποκρίνεται στις προσδοκίες; Η απάντηση παρακάτω.
 
Το “καστ” του God of War III είναι πραγματικά πολύ πλούσιο. Κατά την διάρκεια της περιπέτειάς σας συναντάτε πολλές γνωστές προσωπικότητες της ελληνικής μυθολογίας. Οι θεοί φυσικά έχουν την τιμητική τους: ο Δίας, ο Άδης, ο Ερμής, η Ήρα, η Αθηνά, ο Ήφαιστος, ο Ποσειδώνας, η Αφροδίτη και ο Ήλιος είναι μερικοί από αυτούς που θα βρεθούν στον δρόμο σας. Τα ίδια ισχύουν και για τους Τιτάνες, όπως η Γαία και ο Κρόνος. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και άλλοι γνωστοί μυθολογικοί χαρακτήρες, όπως ο Ηρακλής, ο Δαίδαλος και η Πανδόρα. Πολύ πράμα.
Η πλοκή του παιχνιδιού κινείται σε κλασικό μοτίβο για τα δεδομένα της σειράς, ενώ έχει και τις ανατροπούλες της. Σεναριακά συνδέεται άμεσα με γεγονότα ακόμα και του πρώτου τίτλου, οπότε καλό είναι να έχετε παίξει… τα πάντα, πριν ξεκινήσετε το God of War III. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ως Kratos πραγματικά… ξεκληρίζετε το δωδεκάθεο και κάνετε λαμπόγυαλο την αρχαία Ελλάδα! Βέβαια, ομολογώ πως το τέλος δεν με άφησε απόλυτα ικανοποιημένο, καθώς ήθελα κάτι πιο “ολοκληρωτικό”. Όταν το δείτε και εσείς θα καταλάβετε γιατί το λέω αυτό.

Το God of War III βασίζεται στην δοκιμασμένη και απόλυτα επιτυχημένη συνταγή των προηγούμενων τίτλων της σειράς. Μιλάμε για ένα hack-and-slash action adventure με σταθερή κάμερα, στο οποίο κυριολεκτικά σφάζετε και πετσοκόβετε ότι κινείται. Σχεδόν όλοι οι μηχανισμοί του συστήματος μάχης είναι γνωστοί. Ο Kratos έχει στη διάθεσή του πολλών ειδών κινήσεις, μπορεί να μπλοκάρει και να κάνει counters, ενώ κάθε όπλο που αποκτά έχει τα δικά του ξεχωριστά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, και φυσικά την δική του “μαγική κίνηση”. Ξεκινάτε με τις γνωστές λεπίδες, και νικώντας τα αφεντικά, αποκτάτε νέα όπλα, τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι εξαιρετικά. Προσωπικά, για πρώτη φορά σε παιχνίδι God of War χρησιμοποίησα κυρίως άλλα όπλα και όχι τις λεπίδες, που θεωρητικά είναι το βασικό. Σε γενικές γραμμές, το σύστημα μάχης του παιχνιδιού είναι εξαιρετικό, ενώ απαιτεί στρατηγική σκέψη και υπομονή, τις οποιες και ανταμείβει.
Εξολοθρεύοντας τα αφεντικά λοιπόν, εμπλουτίζετε το οπλοστάσιό σας. Πέρα από τα βασικά όπλα όμως, αποκτάτε και άλλα δευτερεύοντα, καθώς και… gadgets. To τόξο, το κεφάλι του Ήλιου που λειτουργεί ως φακός και οι μπότες του Ερμή που σας επιτρέπουν να φτάνετε σε απομακρυσμένα σημεία, είναι μερικά από αυτά. Φυσικά, ο Kratos εξακολουθεί να διαθέτει ορισμένες δυνατότητες που είχε στο God of War II, όπως τα φτερά του Ίκαρου. Ως συνήθως, μπορείτε να αναβαθμίσετε τα πάντα, αρκετές φορές, μέσω των κόκκινων orbs που συλλέγετε κατά την διάρκεια του παιχνιδιού. Μπορείτε επίσης να αυξήσετε τις μπάρες υγείας, μαγείας κλπ συλλέγοντας τρία ειδικά αντικείμενα κάθε φορά. Ως εκ τούτου, οι επιλογές σας στις μάχες είναι πολλές και διάφορες.
Μιλώντας για τα αφεντικά, οι αναμετρήσεις με αυτά είναι ένα από τα καλύτερα στοιχεία του God of War III. Εδώ, μεταξύ άλλων αναδεικνύεται και το πόσο εξελιγμένο τεχνολογικά παιχνίδι είναι το συγκεκριμένο, λόγω της τεράστιας κλίμακας των μαχών. Οι μάχες με τον Ποσειδώνα και τη Γαία, τον Κρόνο, τον Ήφαιστο, τον Άδη και άλλους, πραγματικά θα σας αφήσουν με το στόμα ανοικτό. Είναι στιγμές που ο Kratos μοιάζει με… μυρμήγκι σε σχέση με τον τεράστιο αντίπαλό του, ο οποίος μπορεί και να αποτελεί ένα ολόκληρο επίπεδο μόνος του, όπως ο Κρόνος, του οποίου το σώμα διασχίζετε, και η Γαία, στην οποία μπαίνετε μέσα! Το θέαμα που προσφέρει ο τίτλος σε αυτές τις περιπτώσεις απλά δεν περιγράφεται. Είναι κάτι που πρέπει να δείτε για να πιστέψετε και συν τοις άλλοις, δεν μιλάμε μόνο για θέαμα, αλλά και για ουσία, δηλαδή διασκεδαστικό gameplay. Ανάλογη διασκέδαση και ένταση προσφέρουν και τα μικρότερα (σε μέγεθος) αφεντικά, όπως ο Ηρακλής και ο Ερμής. Ο καθένας αντιμετωπίζεται με διαφορετικό τρόπο.
Όσο για τους απλούς εχθρούς, όσο προχωράτε συναντάτε περισσότερα και πιο δύσκολα είδη. Από νεκροζώντανους μέχρι μινώταυρους, από μέδουσες μέχρι σκορπιούς, και από κέρβερους μέχρι κύκλωπες, τα φρικιά που συναντάτε ποικίλουν σε μεγάλο βαθμό. Kάποια από αυτά πλέον μπορείτε να τα καβαλήσετε και να τα ελέγξετε για ορισμένο χρονικό διάστημα, προξενώντας έτσι ζημιά στους υπόλοιπους εχθρούς χωρίς να κινδυνεύετε. Τρελό.

Σε αυτό το σημείο να τονίσω την σημαντική παρουσία των quick time events (QTEs), στοιχείο που παραδοσιακά βλέπουμε στα God of War. Τα QTEs λοιπόν είναι συχνά, πολλά και όπως πάντα απίστευτα θεαματικά. Πέρα από τα πιο απλά, τo ξύλο που δίνετε στον Ποσειδώνα και βλέπετε από… τα μάτια του, το ξερίζωμα του κεφαλιού του Ήλιου, η ανταλλαγή χτυπημάτων με τον Δία, τα απίστευτα μπουνίδια που δίνετε στον Ηρακλή κάνοντας κιμά το πρόσωπό του, ο… έρωτας που κάνετε στην Αφροδίτη και πολλές άλλες σκηνές, θα σας μείνουν αξέχαστες και προσφέρουν τρελή ικανοποίηση.
Όταν δεν μάχεστε κατά την διάρκεια του God of War III, επιδίδεστε σε platforming ή λύνετε γρίφους ή… και τα δύο μαζί. Σας περιμένουν πολλές παγίδες και προκλήσεις, πολύ σκαρφάλωμα, κρέμασμα, σπρώξιμο αντικειμένων κλπ. Άξιες αναφοράς είναι και οι Άρπυιες, κάποια ιπτάμενα ανθρωποειδή φρικιά με φτερά. Τις χρησιμοποιείτε για να διασχίσετε εναέρια διάφορα χάσματα. Αφού τις αρπάξετε με τις λεπίδες σας, τις μετακινείτε προς τα εκεί που θέλετε… μαχαιρώνοντάς τις συνεχώς! Όσο για τους γρίφους, αυτοί ποικίλουν και έχουν ιδανικό βαθμό δυσκολίας. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και κάποιοι που είναι ξεκάθαρα εμπνευσμένοι από τα… Portal και Guitar Hero αντίστοιχα!
Στο παιχνίδι επισκέπτεστε διάφορες γνωστές περιοχές/κόσμους της ελληνικής μυθολογίας, όπως ο Όλυμπος, ο ποταμός Στυξ, ο Υπόκοσμος, η Ολυμπία, ο Τάρταρος κλπ. Τα περισσότερα επίπεδα είναι εκπληκτικά σχεδιασμένα, ενώ κάποια προσφέρουν αρκετά διαφορετικές εμπειρίες σε σχέση με τα υπόλοιπα, σπάζοντας έτσι την μονοτονία. Για παράδειγμα, η μεταφορά σας από τον υπόκοσμο στον Όλυμπο μέσω της Αλυσίδας της Ισορροπίας θυμίζει… flight game και είναι πολύ διασκεδαστική αλλά και αγωνιώδης.
Κλείνοντας το θέμα του gameplay, το God of War III είναι απολαυστικό από την αρχή ως το τέλος. Κρατάει το ενδιαφέρον στα ύψη, είναι διασκεδαστικό, έχει ποικιλία και προσφέρει πολλές αξέχαστες στιμές. Σε γενικές γραμμές, δεν ξεφεύγει από την συνταγή των προηγούμενων και γιατί να το κάνε άλλωστε; Απλά υπάρχουν περιπτώσεις που νιώθεις ότι παίζεις το God of War II σε HD και αυτό να σας πω την αλήθεια το περίμενα. Ευτυχώς, δεν πρόκειται για φαινόμενο που επαναλαμβάνεται συχνά.
Αφού ολοκληρώσετε το παιχνίδι, μπορείτε να το ξαναπαίξετε με νέα αντικείμενα, εμφανίσεις κλπ, και μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας. Πιστέψτε με, αξίζει τον κόπο να ξαναζήσετε την εμπειρία, υπό διαφορετικές συνθήκες αυτή τη φορά. Μπορείτε επίσης να παίξετε διάφορα challenges και να παρακολουθήστε βίντεο από την διαδικασία ανάπτυξης του τίτλου. Δευτερεύοντα πράγματα, που προσωπικά δεν θεωρώ ότι αποτελούν κάτι το ιδιαίτερο.
Το God of War III, σε γενικές γραμμές, είναι ένα πανέμορφο παιχνίδι. Πέρα από την τεράστια κλίμακα της δράσης, για την οποία μιλήσαμε παραπάνω, η οπτική ποιότητα των γραφικών κινείται σε υψηλά επίπεδα. Ο μυθολογικός κόσμος του τίτλου είναι τόσο εντυπωσιακός, που σε ορισμένες περιοχές υπάρχουν ειδικά σημεία, όπου με το πάτημα του R1 μπορείτε πολύ απλά να θαυμάσετε τη θέα, και ταυτόχρονα να μάθετε περισσότερα για το backstory. To μόνο παρατράγουδο εδώ είναι ορισμένα περιβάλλοντα που δίνουν την εντύπωση ότι δεν έχουν δουλευτεί τόσο πολύ και θυμίζουν… PS2. Πάντως, η ελληνική μυθολογία πραγματικά “ζωντανεύει” στο GoWIII, με τη βοήθεια του PS3 και της φαντασίας των δημιουργών που οργιάζει.
Από εκεί και πέρα, τα μοντέλα των χαρακτήρων (και των εχθρών) είναι εξαιρετικά, με αυτό του Kratos να είναι ανώτερο από οτιδήποτε άλλο υπάρχει στο PS3. Άξιες αναφοράς είναι και οι άψογες φωτοσκιάσεις, που συμβάλλουν τα μέγιστα στην οπτική απόλαυση που προσφέρει ο τίτλος. Τα ίδια ισχύουν και για τα εφέ. Φυσικά, εξέχων ρόλο σε όλο αυτό το θέαμα που βλέπετε στην οθόνη σας έχει η υπέρμετρη βία που ενισχύεται από το εκπληκτικό animation, και το αίμα που τρέχει ποτάμι, σε σημείο να πιτσιλίζεται ο Kratos κάθε φορά που σκοτώνει/διαμελίζει/πετσοκόβει/σφάζει/αποκεφαλίζει. Το God of War III είναι ένα από τα πιο βίαια και αιματηρά παιχνίδια όλων των εποχών… και πολύ καλά κάνει. Την ίδια στιγμή, το frame rate παραμένει ομαλότατο και σταθερό, ακόμα κι αν γίνεται κακός χαμός.

O ηχητικός τομέας δεν αφήνει περιθώρια για αμφισβήτηση. Ξεκινάω από το φοβερά πλούσιο voice cast, στο οποίο περιλαμβάνονται γνωστά ονόματα όπως ο μεγάλος Kevin Sorbo, που υποδύεται τον Ηρακλή (!), ο Rip Torn και ο Malcolm McDowell, που βλέπουμε και ακούμε… παντού αυτήν την εποχή. Τα εφέ είναι κορυφαία, με τις σφαγές και τις κραυγές να ξεχωρίζουν, ενώ η μουσική επένδυση ικανοποιεί απόλυτα, με επικά και ατμοσφαιρικά κομμάτια, καθώς και παραλλαγές του απολαυστικού God of War theme.
  Στο διά ταύτα, το God of War III ανταποκρίνεται στις υψηλές προσδοκίες και θέτει νέα στάνταρ στην κατηγορία των hack-and-slash. Πέρα από το ότι αποτελεί το “καινούριο God of War” και άρα πρέπει να το πάρετε, είναι ανώτερο από τον ανταγωνισμό σε όλους τους τομείς, που σημαίνει ότι πρόκειται για μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να γίνετε οπαδοί της σειράς, αν δεν το έχετε κάνει μέχρι τώρα. Ένα επικό τέλος για μία επική τριλογία!

H Bαθμολογία Μας

God Of War III: 8/10

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου