LOST PLANET 2:REVIEW

  To Lost Planet είναι ένα από τα πρώτα και πιο επιτυχημένα νέα IPs της γενιάς που διανύουμε. Όσοι είμασταν εκεί από την αρχή, έχοντας μόνο ένα Xbox 360 στα χέρια μας χωρίς πολλούς αξιόλογους τίτλους να παίξουμε, θυμόμαστε ότι το Lost Planet μας ήρθε σαν μάννα εξ ουρανού μέσα στο καταχείμωνο πριν από τρία χρόνια και αγαπήθηκε δεόντως. Από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι, οι συνθήκες έχουν αλλάξει και η βιομηχανία έχει εξελιχθεί. Η Capcom γνώριζε καλά ότι με τον υπάρχων ανταγωνισμό το Lost Planet 2 δεν θα είχε ελπίδα αν βασιζόταν αποκλειστικά στην παλιά συνταγή, γι αυτό και έκανε μία σημαντική – και αναμενόμενη – προσθήκη: το co-op.
   Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το πρώτο Lost Planet δεν φημίζεται ιδιαίτερα για την ποιοτική ιστορία του, και δυστυχώς το sequel ακολουθεί τα βήματα του προκατόχου του. Η δράση διαδραματίζεται και πάλι στον πλανήτη E.D.N. III, όπου πλέον τα χιόνια έχουν λιώσει. Η στρατιωτική οργάνωση NEVEC έχει και πάλι τον ρόλο του κακού της υπόθεσης και αυτή τη φορά υποτίθεται ότι σχεδιάζει με κάποιο τρόπο να αφαιρέσει όλη τη θερμική ενέργεια από τον πλανήτη και στη συνέχεια να τον αφήσει στο έλεος του Θεού. Εσείς αναλαμβάνετε τον ρόλο χαρακτήρων που ανήκουν σε πολλά και διάφορα factions, στην προσπάθεια που κάνουν να ανατρέψουν το σχέδιο της NEVEC. Αυτά για την γενικότερη ιστορία. Για πιο συγκεκριμένα πράγματα αφήστε το καλύτερα, καθώς η πλοκή του Lost Planet 2 είναι στην καλύτερη περίπτωση ακαταλαβίστικη. Δύσκολα βγαίνει νόημα από το όλο θέμα και το χειρότερο, συχνά δεν θα καταλαβαίνετε γιατί κάνετε ότι κάνετε. Το παιχνίδι “φωνάζει” από μακριά ότι είναι shooter από… Ιάπωνες. 
  Ευτυχώς στον τομέα του gameplay τα πάει καλύτερα. Οι περισσότεροι βασικοί μηχανισμοί είναι γνωστοί από το αρχικό. Προχωράτε και πυροβολάτε, φτάνετε σε απομακρυσμένα σημεία με τον πολύτιμο γάντζο σας, χρησιμοποιείτε την θερμική ενέργεια που βρίσκετε για να είστε σε καλή κατάσταση, ενεργοποιείτε data posts, μπορείτε να κουβαλάτε έως δύο όπλα κλπ. Μόνο που αυτή τη φορά μπορείτε να έχετε τη βοήθεια έως και τριών άλλων παικτών μέσω co-op. Το campaign είναι χωρισμένο σε επεισόδια, τα οποία με τη σειρά τους χωρίζονται σε επιμέρους κεφάλαια, που κι αυτά αποτελούνται από αποστολές. Η συγκεκριμένη δομή εξυπηρετεί το co-op, καθώς σας αναγκάζει να “κάνετε διάλειμμα” πιο συχνά, διευκολύνοντας έτσι άλλους παίκτες να εισέλθουν στο παιχνίδι σας όσο είστε στα μενού. Μάλιστα, στο τέλος κάθε αποστολής και κεφαλαίου βαθμολογούνται οι επιδόσεις του καθενός. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η δυνατότητα που έχει ο καθένας να προσφέρει θερμική ενέργεια στον άλλον, όταν υπάρχει ανάγκη.
  Στο Lost Planet 2 αντιμετωπίζετε ανθρώπινους και μηχανικούς εχθρούς, καθώς και φρικιαστικά Akrids. Οι μάχες είναι απλές: πυροβολάτε ότι κινείται, μέχρι… να ψοφήσει. Το ΑΙ των εχθρών έχει αρκετά προβλήματα, πχ πολλές φορές βρέθηκα κοντά τους και αυτοί δεν αντιδρούσαν αν δεν τους χτυπούσα. Αντίθετα, το ΑΙ των συντρόφων σας, τους οποίους μπορείτε να ενεργοποιήσετε όταν παίζετε σόλο, λειτουργεί σωστά, χωρίς να κάνει τα πράγματα ούτε υπερβολικά δύσκολα, ούτε υπερβολικά εύκολα, δηλαδή έχετε μεν βοήθεια, αλλά τα κάστανα από τη φωτιά πρέπει να τα βγάλετε εσείς. Οι μάχες με τα Akrids και τα mechs είναι από τα πιο δυνατά σημεία του τίτλου. Τα τεράστια πλάσματα έχουν αδύνατα σημεία, τα οποία εσείς πρέπει να εκμεταλλευτείτε, πάντα σε συνεργασία με τους συντρόφους σας και οι αναμετρήσεις με αυτά έχουν τεράστια κλίμακα και είναι επικές. Όσο για τα mechs, θα πέσουν στα χέρια σας και θα αντιμετωπίσετε πολλά, με το καθένα να έχει ξεχωριστές δυνατότητες και εξοπλισμό. Όσο προχωράτε οι επιλογές σας γίνονται όλο και περισσότερες – για να μην πω απρόσμενα πολλές – και θα το απολαύσετε δεόντως.
  Ευτυχώς δηλαδή που υπάρχουν οι μάχες με τα τεράστια Akrids και τα mechs, γιατί κατά τα άλλα το campaign σε κάποιες περιπτώσεις καταντάει επαναλαμβανόμενο, καθώς κάνετε το ίδιο πράγμα συνέχεια. Επιπλέον, η ανάγκη να ξαναπαίξετε ολόκληρη την αποστολή αν χάσετε, ακόμα κι αν είστε στο τέλος της, δεν βοηθάει τα πράγματα και κάνει το παιχνίδι κουραστικό. Τουλάχιστον το κάθε επεισόδιο σας τοποθετεί σε εντελώς διαφορετικό περιβάλλον από τα υπόλοιπα. Θα βρεθείτε λοιπόν σε έρημο, σε διαστημικό σταθμό, σε αστικές περιοχές, κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε ζούγκλα και αλλού. Σε γενικές γραμμές, από την δομή του έως και τους μηχανισμούς του gameplay, είναι προφανές πως το campaign του Lost Planet 2 έχει σχεδιαστεί με βάση κυρίως το co-op και γι αυτό επιβάλλεται να το παίξετε με φίλους ή τελοσπάντων άλλους παίκτες. Είναι σίγουρα πολύ πιο ικανοποιητικό έτσι, καθώς και λιγότερο… εκνευριστικό.
  Aπό εκεί και πέρα, το παιχνίδι διαθέτει ένα πλήρες online multiplayer μέρος, με τρία modes, για έως και 16 παίκτες. Το multiplayer λοιπόν είναι ιδιαίτερα προσεγμένο, με διαφορετικά είδη χαρτών, σύστημα προόδου, unlocks, δυνατότητα ψηφοφορίας στα lobbies, τυχαίες ανταμοιβές, προβολή των επιδόσεων των factions αλά MAG κ.α., καθώς και ένα εκτενέστατο τομέα customization, όπου επιλέγετε και διαμορφώνετε τον χαρακτήρα σας. Aξίζει να σημειωθεί ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον χαρακτήρα που έχετε φτιάξει για το multi και στο campaign, αφού το ολοκληρώσετε. Πάντως το αν θα απολαύσετε ή όχι το online τoυ Lost Planet 2 εξαρτάται κυρίως από τα γούστα σας. Αν παίζετε third-person shooters εναντίον άλλων παικτών, θα σας αρέσει και θα λατρέψετε την χρήση των mechs, όπου αυτά υπάρχουν. Αν προτιμάτε τα FPS, δεν θα συγκινηθείτε από το εν λόγω παιχνίδι.
  Δυστυχώς, ο τεχνικός τομέας του Lost Planet 2 έχει μείνει στάσιμος και τα γραφικά έχουν βελτιωθεί σε απογοητευτικά μικρό βαθμό σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι. Τα εφέ παραμένουν κορυφαία, αλλά πέρα από την κλίμακα της δράσης στης μάχες με τα Akrids, σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι τομείς δεν καταφέρνουν να εντυπωσιάσουν. Όσο για τον ήχο, τα εφέ κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα, όπως και η μουσική, που όμως επαναλαμβάνεται υπερβολικά συχνά. Τέλος, όπως τα περισσότερα παιχνίδια που μας έρχονται από την Ιαπωνία, έτσι και το Lost Planet 2 διαθέτει ψιλοτραγικό voice work, κάτι που να σας πω την αλήθεια περίμενα, έχοντας παίξει το πρώτο.  
  Το Lost Planet 2 αποτελεί μια αξιόλογη πρόταση για όσους διψούν για co-op, αν και σε καμμία περίπτωση δεν είναι το ιδανικό sequel. Αντίθετα, έχει αρκετά προβλήματα, τα οποία ίσως είναι καταδικαστικά με βάση τον ανταγωνισμό που επικρατεί στην κατηγορία. Στην προσπάθειά της να δημιουργήσει μια συνέχεια αντάξια των προσδοκιών, η Capcom κάπου το ‘χασε λίγο το θέμα. Και πάλι όμως, αν έχετε όρεξη για co-op, το Lost Planet 2 αξίζει την προσοχή σας.

H Bαθμολογία Μας

Lost Planet 2: 7.5/10


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου