FAR CRY 2:REVIEW


Far Cry, περίπου πέντε χρόνια πριν. Το παιχνίδι της Crytek ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για τους fans των FPS, καθώς μας επέτρεπε να πλησιάσουμε την οποιαδήποτε κατάσταση με όποιο τρόπο θέλαμε. Το Far Cry έδωσε νόημα στην λέξη «επιλογή», κάτι που δεν είχε κάνει άλλο shooter τόσο αποτελεσματικά μέχρι τότε. Λίγο αργότερα, η Crytek άφησε το franchise για να ασχοληθεί με το Crysis, και τα ηνία ανέλαβε η Ubisoft Montreal.
Ομολογώ πως όταν έμαθα πως ετοιμάζεται το Far Cry 2, αμέσως μου ήρθε στο μυαλό η πιθανότητα κατρακύλας της σειράς στην μετριότητα. Φοβήθηκα, ανησύχησα. Υπάρχει άραγε Far Cry χωρίς την Crytek; Όπως έχουμε δει πάμπολλες φορές στην βιομηχανία των games και του κινηματογράφου, όταν το sequel αναλαμβάνουν δημιουργοί διαφορετικοί από αυτούς του original, το αποτέλεσμα δεν είναι το ιδανικό. Μετά από τρία χρόνια υπό ανάπτυξη, το Far Cry 2 είναι επιτέλους εδώ. Ευτυχώς οι φόβοι και οι αμφιβολίες που είχα φαίνεται πως δεν είχαν βάση τελικά, καθώς το παιχνίδι βαδίζει στα βήματα του προκατόχου του. Και αυτό, πιστέψτε με, είναι καλό.
Τα τροπικά νησιά και οι μεταλλαγμένοι αποτελούν παρελθόν. Την θέση τους παίρνει η πανέμορφη αλλά σκληρή και αφιλόξενη Αφρική. Δολοφονίες, προδωσίες, βιασμοί, ανταρσίες, πισώπλατες μαχαιριές, απελάσεις, μισθοφόροι, πολέμαρχοι, πρόσφυγες…Αυτός είναι ο κόσμος του Far Cry 2, o oποίος δίνει τεράστιο ενδιαφέρον στο παιχνίδι. Η ιστορία είναι απλή. Αναλαμβάνετε τον ρόλο ενός μισθοφόρου, με αποστολή να δολοφονήσετε το Τσακάλι, έναν μεγαλέμπορο όπλων που εφοδιάζει τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές στον εμφύλιο που έχει ξεσπάσει. Αυτό θα το πετύχετε κάνοντας διάφορες βρωμοδουλειές για τα δύο factions, με σκοπό να αποσπάσετε πληροφορίες.
Ύστερα από έναν σύντομο πρόλογο, το παιχνίδι ξεκινά και σας δίνει αμέσως την δυνατότητα να πάτε όπου θέλετε, όπως θέλετε, στον τεράστιο κόσμο του. Η μεταφορά γίνεται με λεωφορεία (loading screens), μέσω των, λίγων είναι η αλήθεια, στάσεων ή με αμάξια και τζιπ, τα οποία μπορείτε να βρείτε παρκαρισμένα σε διάφορα σημεία. Φυσικά, υπάρχει και ο ποδαρόδρομος αλλά αυτό δεν συστήνεται καθώς οι αποστάσεις είναι τεράστιες. Διάσπαρτα στον χάρτη βρίκονται διάφορα σημεία ενδιαφέροντως. Πρώτον, τα οπλοπωλεία. Δεύτερον, τα καταφύγια, στα οποία μπορείτε να σώζετε την πρόοδό σας. Τρίτον, τα φυλάκια, όπου μπορείτε να βρείτε προμήθειες, αφού βέβαια αντιμετωπίσετε τους τρεις-τέσσερις φρουρούς που βρίσκονται στο καθένα. Πέρα από αυτά, υπάρχουν bars, εκκλήσίες κλπ, που όμως δεν έχουν τόσο ενδιαφέρον. Περισσότερα γι αυτά στην συνέχεια.
Η επιλογή είναι το κύριο χαρακτηριστικό του gameplay στο Far Cry 2. Από την στιγμή που αναλαμβάνετε μία αποστολή, ο τρόπος που θα την εκτελέσετε εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς. Θα ακολουθήσετε stealth τακτική; Ή πάτε κατευθείαν για φουλ επίθεση; Θα ακολουθήστε τον σύντομο δρόμο που όμως είναι και πιο επικίνδυνος, λόγω των πολλών φυλακίων που θα συναντήσετε; Ή θα προτιμήσετε την πιο ασφαλή αλλα και χρονοβόρα διαδρομή; Με ποια όπλα θα πάτε στη μάχη; Θα πάτε σε κάποιο καταφύγιο πρώτα για να σώσετε το παιχνίδι: Ή θα εμπλακείτε άμεσα στην μάχη, ρισκάροντας έτσι να ξεκινήσετε από αρκετά πιο πίσω, αν πεθάνετε; Θα επιτεθείτε κατά την διάρκεια της ημέρας, ή την νύχτα; Θα καθαρίσετε τον στόχο σας; Ή θα δεχτείτε την προσφορά που σας κάνει και θα τον αφήσετε να ζήσει; Καθόλη την διάρκεια του παιχνιδιού καλείστε να πάρετε κρίσιμες αποφάσεις για την συνέχεια.
Οι περισσότερες εκ των αποστολών έχουν απλούς και συγκεκριμένους στόχους. Συνήθως πρέπει να δολοφονήσετε κάποιον ή να καταστρέψετε κάτι, έτσι ώστε το ένα faction να αποκτήσει το πλεονέκτημα έναντι του άλλου. Με τον ένα τρόπο ή τον άλλο θα συναντήσετε και κάποιους buddies. Τις περισσότερες φορές, ένας από αυτούς επικοινωνεί μαζί σας και σας κάνει μία εναλλακτική προσφορά. Για παράδειγμα, να σκοτώσετε κάποιον άλλο, ή να κάνετε κάτι άλλο πριν προχωρήσετε στο κυρίως μέρος της αποστολής. Το τι κάνετε εδώ δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Παρόλα αυτά, οι buddies είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι κατά την διάρκεια των μαχών, καθώς λειτουργούν ως ένα είδος “continue”, γιατί δεν σας αφήνουν να πεθάνετε. Βέβαια για να γίνει αυτό, πρέπει να έχετε ειδοποιήσει κάποιον από αυτούς, ώστε να είναι έτοιμος να σας υποστηρίξει. Δυστυχώς, εδώ χάνεται ένα μεγάλο μέρος του ρεαλισμού που περιέχει το παιχνίδι. Οι buddies εμφανίζονται κυριολεκτικά από το πουθενά, και αυτό μάλιστα μόνο όταν είστε έτοιμοι να τα φτύσετε.
Το Far Cry 2 αναπαριστά την Αφρική εκπληκτικά. Πολλά είδη βλάστησης, δάση, ποτάμια, ζώα, βουνά, ζούγκλες, χωματόδρομοι, πρωτόγονα χωριά, καλύβες, κτίρια με την ανάλογη αρχιτεκτονική, εγκαταλελειμένα και κατεστραμένα αμάξια και καταφύγια, και πολλά άλλα. Ο κόσμος του παιχνιδιού βρίσκεται σε αποσύνθεση. Αυτό το βλέπετε παντού και κάθε στιγμή. Τα όπλα έχουν τον πρώτο λόγο. Shoot first, ask questions later. To κλίμα είναι αρρωστημένο. Η βία κυριαρχεί. Ο εμφύλιος πόλεμος έχει καταστρέψει την περιοχή. Τα πάντα έχουν ημερομηνία λήξης. Τα αμάξια παθαίνουν βλάβες. Τα όπλα μπλοκάρουν μετά από εκτενή χρήση. Αυτό με τη σειρά του σας αναγκάζει να αγοράσετε αναβαθμίσεις για να μην μείνετε στα κρύα του λουτρού. Μόνο παρατράγουδο στα παραπάνω είναι οι απλοί πολίτες, που λάμπουν δια της απουσίας τους. Παντού βλέπετε μόνο άντρες με όπλα κλπ. Δεν υπάρχουν παιδιά που παίζουν, γυναίκες που μεταφέρουν τρόφιμα, πλένουν κλπ. Ακόμα και τα ζώα είναι μετρημένα στα δάκτυλα. Γενικώς, δεν υπάρχει η απαραίτητη ζωντάνια.
Ο κάθε στόχος που πρέπει να βγάλετε από τη μέση βρίσκεται πάντα σε μια περιοχή η οποία φρουρείται. Η ιδανικότερη προσέγγιση εδώ, είναι να βρείτε κάποιο σημείο σε μεγάλο ύψος, και να αρχίσετε να καθαρίζετε τους πάντες με το sniper rifle. Αφού σκοτώσετε τους περισσότερους εχθρούς, στην συνέχεια μπορείτε να φτάσετε στον στόχο σας με λιγότερο κίνδυνο να φάτε μια σφαίρα κατακούτελα από το πουθενά. Δυστυχώς, το ΑΙ των εχθρών αφήνει ανάμικτες εντυπώσεις. Ενώ υπάρχουν κάποια έξυπνα scripts, όπως η αλληλοϋποστήριξη μεταξύ τους όταν χτυπηθεί κάποιος, αρκετές φορές η συμπεριφορά τους είναι εντελώς γελοία. Κάποιοι κάθονται εντελώς ακίνητοι ακόμα και όταν είστε κοντά τους, ενώ άλλοι για να σας πλησιάσουν μπαίνουν σε αμάξι, την στιγμή που βρίσκεστε λίγα μέτρα μακριά και έτσι γίνονται έυκολος στόχος.
Πάντως οι μάχες είναι διασκεδαστικές και αγωνιώδεις. Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η φωτιά για παράδειγμα. Το Far Cry 2 διαθέτει την πιο όμορφη και κυρίως την πιο ρεαλιστική φωτιά που έχουμε δει σε videogame. Χρησιμοποιήστε το φλογοβόλο ή μία μολότοφ σε περιοχή όπου υπάρχουν δέντρα, χόρτα κλπ. Η φωτιά εξαπλώνεται με αληθοφανή τρόπο, ενώ λειτουργεί και σαν αντιπερισπασμός. Φυσικά μπορείτε να κάψετε ζωντανό οποιονδήποτε εχθρό, με θεαματικά αποτελέσματα. Για να αναπληρώσετε την υγεία σας, χρησιμοποιείτε σύρριγγες, ενώ όταν είστε έτοιμοι να πεθάνετε, δεν φτάνει μόνο αυτό. Πρέπει να επουλώσετε την βασική πληγή πρώτα, βγάζοντας σφαίρες και άλλα αντικείμενα από τα χέρια ή τα πόδια σας κλπ. Όλα αυτά γίνονται με μια σειρά από βάρβαρα και απολαυστικά animations. Τέλος, κατά την διάρκεια της μάχης το όπλο σας πιθανόν να μπλοκάρει και να μείνετε εκτεθειμένοι. Σε τέτοιες περιπτώσεις η κάλυψη παίζει σημαντικό ρόλο.
Μπορείτε να κουβαλάτε μέχρι και τέσσερα όπλα: το κύριο, το δευτερεύον, το special και το μαχαίρι. Πρέπει να σκεφτείτε προσεκτικά με ποια όπλα θα εμπλακείτε στην μάχη που ακολουθεί. Πολλά είναι κλειδωμένα στην αρχή του παιχνιδιού και εδώ μπαίνουν στο κόλπο οι side-missions. Oι έμποροι όπλων σας αναθέτουν κάποιες απλές αποστολές. Με την επιτυχή εκτέλεσή τους ξεκλειδώνετε νέα όπλα και εξαρτήματα γι αυτά. Αυτές οι side-missions είναι και οι σημαντικότερες που μπορείτε να αναλάβετε. Και πάλι όλα εξαρτώνται από εσάς. Θα ασχοληθείτε με το κύριο objective χωρίς όμως να έχετε εξελιγμένα όπλα, ή θα αφιερώσετε λίγο χρόνο στο να ξεκλειδώσετε περισσότερα;
To μεγαλύτερο παράπονο που έχω από το Far Cry 2 αφορά την σπατάλη χρόνου. Το παιχνίδι σας αναγκάζει να σπαταλάτε τον χρόνο σας, οδηγώντας ασταμάτητα από το ένα σημείο στο άλλο. Από τη στιγμή που πρέπει να πηγαίνετε σε κάποιο καταφύγιο για να σώσετε την πρόοδό σας (εκτός και αν μόλις εκπληρώσατε κάποια αποστολή, οπότε μπορείτε να κάνετε save εκείνη τη στιγμή), έπρεπε τουλάχιστον να υπάρχουν περισσότερες στάσεις λεωφορείου. Δυστυχώς αυτές είναι γύρω στις τέσσερις με πέντε για την κάθε μία από τις δύο κύριες περιοχές του παιχνιδιού. Μόλις δείτε τους τεράστιους χάρτες θα καταλάβετε τί εννοώ. Πρόκειται για έναν φτηνό τρόπο να επιμυκηνθεί η διάρκεια του single player και τίποτε άλλο. Είπαμε, open world, αλλά όχι και έτσι…
Μιας και πιάσαμε τα παράπονα, ας ασχοληθούμε λίγο και με το multiplayer. Eδώ ξεχωρίζει ο map editor, ο οποίος σας επιτρέπει να δημιουργήσετε τους δικούς σας multiplayer χάρτες. Από εκεί και πέρα όμως, ο συγκεκριμένος τομέας δεν εντυπωσιάζει ιδιαίτερα. Υποστηρίζονται έως και 16 παίκτες, ενώ υπάρχουν τα κλασσικά modes όπως deathmatch, team deathmatch και το Uprising που μοιάζει με το territories. Σε κάποιους χάρτες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οχήματα, ενώ ο ρυθμός γενικώς είναι αργός. Όσο παίζετε, συλλέγετε διαμάντια που εν συνεχεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το ξεκλείδωμα νέων όπλων. Αν έπαιζα το multiplayer του Far Cry 2 δύο χρόνια πριν, θα σας έλεγα ότι είναι κορυφαίο. Όχι όμως αυτήν την εποχή, με το Call of Duty 4 και το Bad Company εκεί έξω. Είναι αξιόλογο μεν, αλλά δεν έχει την μαγεία των δύο προαναφερθέντων τίτλων. Δεν έχει αυτό το κάτι ξεχωριστό που θα μας κάνει να παίζουμε για μήνες.
Το FC2 στις κονσόλες αποτελεί port από την έκδοση για PC και αυτό φαίνεται. Tα textures χαμηλής ανάλυσης και το υπερβολικά υψηλό contrast είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα. Τα περιβάλλοντα είναι όμορφα, το animation ομαλό, το draw distance μεγάλο και τα μοντέλα χαρακτήρων ικανοποιητικά. Κανένας τομέας όμως δεν πιάνει κορυφή. Υπάρχουν στιγμές που το παιχνίδι δείχνει εντυπωσιακό. Υπάρχουν όμως και στιγμές που δείχνει απογοητευτικό. Πάντως σε γενικές γραμμές έμεινα ικανοποιημένος, γιατί, όπως ανέφερα πιο πάνω, η απεικόνιση της Αφρικής είναι απόλυτα ακριβής. Όσο για τον ήχο, τα ηχητικά εφέ κλέβουν την παράσταση και ειδικά οι ήχοι των πυροβολισμών, η οποίο είναι εκκωφαντικοί και απόλυτα ρεαλιστικοί. Το soundtrack βασίζεται στην αφρικανική κουλτούρα με τα ανάλογα μουσικά κομμάτια, χωρίς να αποτελεί κάτι ιδιαίτερο.
Το Far Cry 2 σας δίνει απόλυτη ελευθερία επιλογών και αυτό είναι το σημαντικότερο θετικό του. Σας τοποθετεί σε έναν αφιλόξενο, σχεδόν πρωτόγονο κόσμο και σας ξαμολά σαν να είσασταν θηρίο στο κλουβί. Το τι θα κάνετε από εκεί και πέρα είναι δικό σας θέμα. Φυσικά δεν είναι τέλειο, κάθε άλλο. Είναι όμως διαφορετικό από τα υπόλοιπα. Δεν έχει cutscenes, δεν σας τοποθετεί στον ρόλο του «καλού πρίγκηπα» και δεν φοβάται να απεικονίσει την σκληρή πραγματικότητα του τρίτου κόσμου. Στην ζούγκλα και στον κόσμο του Far Cry 2 επικρατεί ο νόμος του ισχυρού. Πρόκειται για ένα ψηφιακό ταξίδι στην Αφρική, το οποίο θα απολαύσετε.
Η βαθμολογία μας


Far Cry 2: 8.5/10


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου