FAR CRY 3 REVIEW

Did i ever tell you what the definition of insanity is...Insanity is doing the exact same f*ing thing over and over again,expecting sh*t to change..That is crazy..Με αυτο το μικρό απόσπασμα από τον πιο διάσημο ψυχωτικό μονόλογο του Vaas,μπαίνετε κατευθείαν στο κλίμα του παιχνιδιού οπου θα κάνουμε review σήμερα.Επίσης μετά απο μερικές ώρες στο single player campaign mode του παιχνιδιού γνωρίζουμε τον Agent Huntley τον οποίο παρόλο που δεν τον συμπάθησα απο την αρχή,είχε δίκιο σε κάτι." This island will change you" προειδοποίησε και δυστυχώς είχε δίκιο.


Βλέπετε,το Far Cry 3,γιατι για αυτό το παιχνίδι μιλάω τόση ώρα, δεν είναι ένα απλό First person shooter game,είναι μια ,''έρευνα" στην εξέλιξη της φύσης και την μελέτη της ψυχολογικής αλλαγής.Oσο υπερβολικό και αν ακουστεί σε αρκετούς απο σας,αγαπητοί αναγνώστες,είναι αλήθεια.Η Ubisoft με το Far Cry δεν προσφέρει μονο την απόλυτη εμπειρία ενός τέλεια ολοκληρωμένου και τέλεια προσαρμοσμένου με το περιβάλλον sandbox,αλλά και ενός παιχνιδιού που επιτρέπει στον παίκτη να δημιουργήσει τα δικά του ηθικά θεμέλια,και μετά να τα "σπάσει".Το ξεκίνημα του single player campaign mode μου θύμισε ξεκίνημα ταινίας τρόμου : Μια παρέα απο νέα πλουσιόπαιδα περνάει τις διακοπές της ξέγνοιαστα στο Rook Island κάνοντας πολλές απο τις δραστηριότητες που είναι διαθέσιμες στο νησί.Ολα αυτά αλλάζουν όταν αιχμαλωτίζονται από τον Vaas,ο οποιος δεν έχει " σωας τας φρένας" που λέγαν και οι αρχαίοι και έτσι η περιπέτεια του Jason Brody,τον οποιο και ελέγχετε ξεκινάει.



                                                 Ετσί ρε !! Φάτε την σκόνη μου, τρελοιθαγενείς φίλοι του Vaas

Στην αρχή βλέπουμε τον Jason Brody με τον αδερφό του τον Grant να έχουν αιχμαλωτιστεί σε ένα κλουβί απο τον Vaas.O Grant,είναι ο μεγαλυτερος αδερφός του Jason και η εκπαιδευσή του στον στρατό είναι πολύ χρησιμη.Απο την άλλη ο Jason είναι φοβιτσιάρης και τρομάζει αμέσως με το που ο Grant σκοτώνει τον στρατιώτη του Vaas που μας επιβλεπει.Αφού κάποια στιγμή γύρισα στον αδερφό μου που του αρέσει να με παρακολουθεί να παιζω στο XBOX και του πα " Γιατι δεν μπορώ να μαι ο Grant;" με ένα παράπονο σαν μικρό παιδί.Αλλά αυτή είναι η ομορφιά του Far Cry 3.Είναι απρόβλεπτο και ο Jason Brody αν το σκεφτούμε από την πλευρά των developers φαντάζει ο τέλειος πρωταγωνιστής του παιχνιδιού,καθως ουσιαστικά αποτελεί τον "αδύναμο κρίκο" του.Αλλά απο την στιγμή που ο Vaas σκοτώνει τον Grant βλέπουμε μια αλλαγή στον χαρακτήρα του νεαρού Αμερικάνου και ορκίζεται οχι μόνο να σκοτώσει τον Vaas και το αφεντικό του Vaas,Hoyt αλλά και να ελευθερώσει όλους τους φίλους του.

Επίσης, στην εξέλιξη της ιστορίας βλέπουμε πώς οι “ηρωικές” πράξεις του πρωταγωνιστή επηρεάζουν τον ίδιο. Ο Jason, όσο προχωράει το παιχνίδι και αποκτά νέες ικανότητες, αλλάζει. Με την αλλαγή αυτή παρατηρούμε μια σχεδόν τρομακτική μεταμόρφωση από νεόπλουτο χαζοτουρίστα σε επικίνδυνο πολεμιστή, ξεκομμένο εντέλως πλέον από τον “πολιτισμένο κόσμο”, που γίνεται μέρα με τη μέρα πιο ξένος, ακόμα και για τους φίλους του. Πολλά games αγνοούν εντελώς το πώς επηρεάζουν οι εμπειρίες του παιχνιδιού τον κεντρικό ήρωα. Παρόλο που το Far Cry 3 δεν το κάνει με την αυτοαναφορικότητα και την ανατριχιαστική σοβαρότητα που το έκανε το Spec Ops: The Line, υπήρξαν στιγμές που με έκαναν να σκεφτώ και να δω με διαφορετικό μάτι τους πρωταγωνιστές, αντίθετα με άλλα αντίστοιχα παιχνίδια. Χαίρομαι και εκτιμώ πολύ που βλέπω τέτοια έξυπνα και αναλυτικά (ως προς το μέσο) βήματα σε μεγάλα παιχνίδια και ελπίζω και άλλοι τίτλοι να ακολουθήσουν την ωριμότητα του Far Cry 3.
 
Η μόνη σχετικά αρνητική επίπτωση της ιστορίας που έχω να παρατηρήσω, είναι το “Σύνδρομο Grand Theft Auto”, δηλαδή μια αρκετά μεγάλη αντίθεση μεταξύ του σοβαρού ύφους τις υπόθεσης, και του χαλαρού και διασκεδαστικού τόνου του υπόλοιπου gameplay. Πολλές φορές, ενώ η πλοκή βρισκόταν σε ένα πολύ κρίσιμο και δραματικό σημείο, έβρισκα παρατημένο ένα αερόπτερο στην άκρη του γκρεμού, και μη μπορώντας να αντισταθώ, το έπαιρνα, ξεκινώντας έτσι ένα μισάωρο διάλειμμα πολύ διασκεδαστικών και αρκετά χαζοχαρούμενων sandbox περιπετειών (η καλύτερη εκ των οποίων περιελάμβανε μια μολότοφ, μια τίγρη, δύο πειρατές και ένα τζετ σκι). Αυτό σε καμμία περίπτωση δεν είναι αρνητικό στοιχείο, απλά αποτελεί ένα μικρό “ράγισμα” στην ομοιομορφία του παιχνιδιού που ίσως κάποιους να ενοχλήσει. Το τελικό αποτέλεσμα πάντως είναι άκρως διασκεδαστικό.

                                                 Ομορφάντρα μου,δεν πειράζει θα σου βάλω και ανταύγεια

Μερικές φορές στις κεντρικές αποστολές το παιχνίδι θυμίζει Call of Duty. Έχει δηλαδή ξεκάθαρα σκηνοθετημένες σκηνές με πιστολίδι και δράση, κακούς να έρχονται από συγκεκριμένα σημεία σε συγκεκριμένες στιγμές, και απαιτεί από σας να πηγαίνετε από checkpoint σε checkpoint. Αντίθετα, στις δευτερεύουσες αποστολές, μπορείτε να διαλέξετε εξ ολοκλήρου εσείς τον τρόπο δράσης σας. Μπορείτε να παραμονεύετε από απόσταση, να καταγράψετε τις θέσεις και τον εξοπλισμό όλων των εχθρών και να τους εξοντώσετε έναν έναν αθόρυβα, απενεργοποιώντας συναγερμούς και αποσπώντας την προσοχή των φρουρών. Αν προτιμάτε μπορείτε να πάρετε ένα αερόπτερο και πετώντας πάνω από τη βάση να πέσετε σαν τον Μπάτμαν και να τα κάνετε λαμπόγιαλο με χειροβομβίδες και RPG. Μπορείτε να αμολήσετε άγρια ζώα να σπείρουν τον πανικό στους εχθρούς σας, να χρησιμοποιήσετε τη βοήθεια των συμμάχων σας ή ακόμα και να μην ασχοληθείτε καθόλου με την αποστολή. Η ελευθερία και η ανταμοιβή των ευφάνταστων τρόπων αντιμετώπισης αυτών τον αποστολών, είναι, για μένα, από τα καλύτερα σημεία του παιχνιδιού και δυστυχώς κάτι που οι βασικές αποστολές παραμελούν κάποιες φορές.

Το versus multiplayer του Far Cry 3 είναι το γνωστό πλέον πακέτο από ομαδικά και μη modes, που έχουμε συνηθίσει σε πολλά FPS πλέον, και η αλήθεια είναι πως με έκανε να νιώθω σα να παίζω περισσότερο Black Ops, παρά Far Cry. Υπάρχουν μερικά ωραία όπλα όπως η Psych Bomb και μερικά πρωτότυπα game modes. Όμως η συνολική εμπειρία, παρότι είναι αποδεκτή, μου έδωσε την εντύπωση πως το multiplayer προστέθηκε για να προσελκύσει το κοινό πολεμικών shooters, και δεν ταιριάζει ιδιαίτερα στο παιχνίδι. Όσο χρειαζόταν deathmatch το Bioshock, άλλο τόσο το χρειάζεται και το Far Cry 3.

Το co-op είναι κάπως πιο ενδιαφέρον. Τέσσερις παίκτες μπορούν να παίξουν ένα ξεχωριστό campaign (η πλοκή δεν συνδέεται με το single-player), όπου στερεοτυπικοί αντί-ήρωες, που ποικίλουν από διεφθαρμένους αστυνομικούς μέχρι Σκωτσέζους ληστές, συμμαχούν και εκτελούν αποστολές σε κάποια αρκετά γραμμικά επίπεδα, σε αντίθεση με τον sandbox κόσμο του Jason. Τo co-οp θυμίζει αρκετά Left 4 Dead , με μια πιο γκανγκστερική νότα, αλλά η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των παικτών αφαιρεί αρκετά από το στοιχείο της συνεργασίας που το παιχνίδι προσπαθεί να δημιουργήσει. Γενικά, το multiplayer μέρος του παιχνιδιού, παρότι δεν είναι ούτε πρωτότυπο, ούτε τόσο καλοφτιαγμένο όσο το single-player, απoτελεί ένα σχετικά ικανοποιητικό “extra”. Aν και προσωπικά με άφησε αδιάφορο, η αλήθεια είναι πως γεμίζει αρκετά το πακέτο,με αποτέλεσμα το Far Cry 3 να γεμίζει με περισσότερα πράγματα.

Η ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ : 
Το Far Cry 3, με λίγα λόγια, είναι ένα οργανικό και μεγάλο παιχνίδι. Έχει δυνατή κεντρική ιστορία, με αξιομνημόνευτους χαρακτήρες και ωραία παρουσίαση, καλοφτιαγμένο sandbox κόσμο γεμάτο περιοχές προς εξερεύνηση και μυστικά προς ανακάλυψη, ωραία γραφικά και ατμόσφαιρα, συν co-op και multiplayer. Τώρα λοιπόν που έφτασε ο χειμώνας και το καλοκαίρι αποτελεί μακρινή ανάμνηση, ευκαιρία να πάτε για διακοπές στον κόσμο του Far Cry 3. Από τα καλύτερα sandbox παιχνίδια που μπορείτε να βρείτε, συνίσταται ανεπιφύλακτα.

                                                            BAΘΜΟΛΟΓΙΑ : 9/10

Πλατφόρμα: PC (review), Xbox 360, PS3
Ανάπτυξη: Ubisoft
Έκδοση: Ubisoft
Διάθεση: CD Media
Είδος: Sandbox FPS
Παίκτες: Single-player, multiplayer
Επίσημο Site: http://far-cry.ubi.com/fc-portal/en-GB/home/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 30/11/2012
PEGI: 18







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου