ΞΑΝΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΟΙ ΚΟΝΣΟΛΕΣ

Comeback μετά από 13 χρόνια. Οι μετοχές της Sony και της Nintendo στα ύψη.

Πολλές κονσόλες όπως το PlayStation 3, το Xbox 360 και το Wii κατασκευάζονται στη Κίνα, όμως καμία από αυτές δεν κυκλοφορεί στην αγορά της, αφού εδώ και 13 χρόνια ισχύει η απαγόρευση κατοχής κονσόλας στη χώρα για την..."προστασία των νέων από το να χαραμίσουν το μυαλό τους στα video games".
Σύμφωνα με μία ανώνυμη κυβερνητική πηγή της εφημερίδας China Daily, οι κινεζικές αρχές επανεξετάζουν το ενδεχόμενο να επιτρέψουν ξανά στην αγορά της Κίνας την πώληση κονσόλων έπειτα από την απόφαση επτά υπουργείων το 2000 να απαγορεύσουν την κατασκευή, πώληση και εισαγωγή τους στη χώρα. Από τότε μέχρι σήμερα πολλές εταιρίες, όπως η Microsoft, Nintendo και Sony αποπειράθηκαν να πουλήσουν νόμιμα τα προϊόντα τους στη Κίνα χωρίς επιτυχία. Απ' ότι φαίνεται αυτό τείνει να αλλάξει μιας και όπως δηλώνει η ανώνυμη πηγή από το υπουργείο πολιτισμού της χώρας "Επανεξετάζουμε τη πολιτική μας αυτή και έχουμε διεξάγει κάποιες έρευνες όπως και συζητήσεις με άλλα υπουργεία για την πιθανότητα να ανοίξουμε την αγορά των κονσόλων. Παρ’ όλα αυτά, αφού η απαγόρευση τέθηκε σε εφαρμογή από επτά υπουργεία εδώ και πάνω από μία δεκαετία, θα χρειαστούμε έγκριση από όλα τα κόμματα για να την άρουμε".
Μέσα στο 2012 η Sony εγκατέστησε ένα "παρακλάδι" της στη Κίνα με σκοπό να διεξάγει εκπαίδευση, έρευνα και ανάπτυξη για την ίδια. Η Microsoft από την άλλη, τον Οκτώβριο που μας πέρασε παρουσίασε στη χώρα το Kinect, για το οποίο ο Zhang Yaqin, αντιπρόεδρος της Microsoft και επικεφαλής Έρευνας και ανάπτυξης στις Ασιατικές χώρες δήλωσε πως: "δε θα χρησιμοποιηθεί για games αλλά για άλλους σκοπούς, όπως η ιατρική και η εκπαίδευση."
Έπειτα από τις φήμες, που θέλουν την κινεζική κυβέρνηση να αποσύρει την πολυετή απαγόρευση των κονσολών στη χώρα, το αποτέλεσμα ήταν δραματική αύξηση της αξίας των μετοχών της Sony και της Nintendo. To Bloomberg αναφέρει πως η αξία μετοχής της Sony ανέβηκε κατά 9.1% στο Τόκιο φτάνοντας τα 1.407 yen (περίπου 11.50€), ενώ η μετοχή της Nintendo ανέβηκε στα 3.4% φτάνοντας τα 9.630 yen (περίπου 78.96€). Ο Mitsuo Shimizu, οικονομικός αναλυτής του Iwai Cosmo Holdings Inc, αναφέρει ότι τα νέα "είναι πολύ καλά για τους επενδυτές, καθώς μία νέα γιγάντια αγορά θα γίνει διαθέσιμη σε όσους δημιουργούν video games".
Σήμερα οι κονσόλες στη Κίνα πωλούνται μόνο στη μαύρη αγορά, ενώ τα tablets και τα smartphones είναι νόμιμα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου